Sunday, 7 April 2013

- Pertemuan..Jodoh... -

# ShaRiNg iS CaRiNg... ^_^

  JODOH itu umpama sebuah perjalanan..Ada orang yang cepat sampai ke destinasinya, ada orang yang lambat. Sepanjang perjalanan itu pula, ada orang dapat sampai dengan mudah, ada orang terjerat dalam kesesakan lalu lintas, kenderaan rosak & seumpamannya..
Perlu tabah dan sabar menghadapi ujian. Dalam semua perjalanan itu, tidak semua orang akan sampai dengan selamat. Ada yang meninggal dunia sebelum sampai ke destinasinya. Inilah hakikat jodoh..Tidak semua akan dapat memilikinya ketika hidup di dunia. Namun, usahalah berduka..Peluang masih ada di Syurga. Disana nanti tiada siapa yang berkeseorangan. Semuanya memiliki pasangan. Oleh itu, jika mahu mencari jodoh, carilah jalan untuk ke Syurga. Jika tidak temui jodoh itu di dunia, InsyaAllah akan berjumpa nanti di Syurga...

=> " Sesiapa sahaja yang MEMBERI kerana Allah, MENOLAK kerana Allah, MENCINTAI kerana Allah, MEMBENCI kerana Allah & MENIKAH kerana Allah, maka beerti ia telah sempurna imannya."
      (HR. Al-Hakim)
=> Sumber : Facebook

- KuNci KeHiDuPaN -

ShaRiNg iS CaRiNg.... ~_^

6 Kunci Mendapat Ketenangan Hati

1. Jangan bergantung terhadap orang lain, bersikaplah berdikari dan percaya akan kemampuan yang kita   miliki.

2. Jangan berburuk sangka, berfikirlah positif akan membawa pada suatu yang bermanfaat.

3. Jangan mengingat penyesalan di masa lalu, hidup itu mudah, buatlah dalam suatu perbuatan kita dengan suatu keputusan, dan jangan pernah menyesalinya.

4. Jangan Pernah menyimpan dendam di hati, dendam itu di ibaratkan sebagai racun dalam hati kita, jauhi itu.

5. Jauhi sifat terburu-buru, aset dalam kehidupan bukan harta, tapi waktu. Pergunakan waktu dengan baik.

6. Jangan bimbang dengan hari esok, ketuklah pintu dan pintu pun akan terbuka, ingatlah Allah; Dia pun akan ingat pada kita.

=> Sumber : Facebook

Saturday, 6 April 2013

- Pencarian jawapan yg belum pasti -

Assalammualaikum...moshi..moshi.. ^_^

 Setahu aku, dlm bnyk2 bnde yg susah kt nk buat keputusan adalah bila kita kena MEMILIH...
Memilih d antra 1 atau 2..
Memilih d antra Kebaikan & Keburukan..
Memilih d antra Kebenaran dgn Kepalsuan..
Memilih Take it or Leave it...

   Dan bila kita dh MEMILIH...maka, PILIHAN pula yg menjadi pegangan kt..sprti entri sblum ni PILIHAN yg kt pilih tu ad pro n kontra...so, kne hadapi..pilihan yg kt buat tu sebenarnya menentukn prkara yg akan berlaku seterusnya...mcm kt main game ada level nya..bila 1 pilihan tu kt dh ambik, kt kne pulak hadapi keadaan yg akan berlaku d sekeliling kita..

=> " Jangan cuba mencari jwpan dlm kehidupan kerana bila kt dh dpt jwpn tu x mustahil kita akan tukarkn pula pada soalan.." * i think ni mksudnye kot..hehe..klu slh tlg bgtau..hehe...
=> Dalam setiap pencarian pasti ada jawapan..hnya masa yg menentukan...

- Don't Give Up -

Assalammualaikum...hello..hello...holla..holla...moshi..moshi..hehe... ^_^

Hidup jgn putus asa...belum cuba belum tau..kejayaan terletak d tangan kita sendiri..sejauh mne kt berusaha, i/allah kejayaan akan bersama kita..hnya masa yg menentukan apa yg bakal kt jalani..

Setiap kejayaan tu pasti ada halangannya..so, kt kne hadapi..yakinkan diri yg kt boleh buat..tp, klu aku la kan..susah kot nk yakinkan diri..huhu.. ekceli, aku tgh try sebenarnya tp, pd masa yg sama ad rasa was2 bila nk buat something tu.. *xde keyakinan nk buat...

Ekceli, aku tgh pk psal final projek..xtau nk buat psal apa..masa makin berjalan..1 apa pun x setel lagi..mcm mne??adehh..jenuh la nnti..cabaran bergelar student..mang kene fikir...fikir...dan fikir....hehe...

Oleh kerana life sbg student ni best, so aku dh fikir nk smbung stdy...klu ad rezeki..i/allah..hihi..n klu boleh aku nk stdy smpi bl2..x mau keje..haha..tp boleh k mcm tu?? hehe..

=> Semoga apa yg d impikan tercapai..amin..
=> Usaha tangga kejayaan..
=> Study..study..n study..don't give up !!
=> Bg semangat kat diri sndri.. ~_^