Monday, 29 July 2013

-MaSaLah -

Entri k2..Secara keseluruhannya....

~>Masalah datang bkan utk melemahkan kita tetapi untuk mendewasakan dan menguatkan diri kita.
~> Masalah adalah ibarat api yang membakar emas...semakin dipanaskan semakin kuat dan bersinar emasnya...
~>Masalah adalah jalan utama menuju kepada jalan kebijaksanaan kerana kebijaksanaan tidak akan dapat dicapai melainkan dengan masalah..
~> Masalah adalah jalan terpantas bagi menuju jalan kejayaan.
~> Masalah adalah guru yang terbaik di dalam kehidupan kita.
~> Masalah itu di ibaratkan sebuah pertandingan yang harus kita menang.
~> Masalah adalah alat  untuk menguji potensi dalam diri kita.
~> Masalah sukar yg datang bukanlah untuk membuatkan kita patah semangat tetapi ianya akan membuatkan kita semakin rajin belajar & belajar untuk mengatasinya dengan cara yang lebih mudah.
~> Sejarah menunjukkan kepada kita tiada seorang pun yang tidak mengalami masalah dalam kehidupannya.

"Jadi, janganlah merasa untuk menyerah kalah tapi teruslah berjuang, hadapilah setiap masalah dengan penuh keyakinan bahawasanya Pada akhirnya semua akan menjadi INDAH buat kita.."

=> Sekian..terima kasih..
=> Sumber : Copy paste jer untuk tatapan umum..


- KaWaN -

Assalammualaikum... ^_^

Next entri...

Kata orang kawan biar beribu, berkasih biar 1...ceewwaahh !!! ^_^ haha..
Berkawan dengan seseorang bukan beerti hidup kita ni terNOKTAH di situ jer..berkawanlah dengan sesape pun yg kamu sukai...jangan sekali2 membenci..sebab dalam istilah kawan tak ada perasaan benci = negatif..

And, kalau nak berkawan pun x perlulah nak letakkan syarat bagai..seolah2 orang tu macam x layak je nak kawan dengan kamu..ingat yer, semua orang not perfect..so, fikir dulu sebelum buat apa2 kontorversi versi diva..

Berkawan juga..janganlah bila dah jumpe kawan yang baru, lupakan kawan yg dah lama kenal ni..semua orang terasa tau...pentingkan yg lama dlu baru yg baru...hehe..but, semua orang ada prinsip masing2..so, suke hati nk pilih yg mana...* saling mengingatkan..

Dalam konsep berkawan ni memang la rumit sikit..ada jer yang tak kena...macam2 problem kita boleh dengar...tp, kita ni ada akal boleh fikir jalan penyelesaiannya..x perlu nak lancarkan perang dunia k3 pulak...gaduh2 manja dah laa..and lagi 1..biar susah senang bersama walaupun kamu tu hanya sebagai kawan..sekurang2nya, kita dah belajar apa itu MENGHARGAI dalam hidup..

Pandangan aku n orang memang lain sangat2..tapi, x semua orang akan terima pandangan kita yg mungkin serba-serbinya banyak kekurangan yg x dpt d'elakkan...hihi..

=> Sory if ad terkasar bahasa, tercela sana-sini...
=> Terapkan nilai2 murni dalam diri...
=> Pesanan ini khas utk aku yg suka sangat keliru... ~_^

Friday, 19 July 2013

- Kerana Hati -

Assalammualaikum...selamat malam...
*asal tulis je mesti malam..hehe...

Kerana hati...
Andai hati itu indah, i/allah jwnpannye pun indah...jika hati itu kotor, maka jwpnnye mgkin menyakitkan...kerana hati kdg2 kita kalah dgn perasaan sndiri...kerna hati, kdg2 apa yg kt nk mgkin dpt dn mgkin tidak...hati juga kdg2 mmberi isyrat kpd kt tntang khdupan...dan krana hati juga, kdg2 melemahkan jiwa insani...

Kerana  hati ini,
yg sering sedar akn khilangan dan perpisahan...
yg sering sedar pengharapan bukannya mudah utk kt capai...
yg sering sedar siapa dri yg sbnar...

Andai ku tahu...kerana hati pasti akn ad yg terluka...
Andai ku tahu..kerana hati pasti akn ad pengorbanan...
Tidak akn ku serahkan hati ini kpd mu..
kerana hnya yg layak saja mampu memegang hati ini...

=> 11.54pm (19 Julai 2013)


Wednesday, 17 July 2013

- HoMeSick -

Assalammualaikum..selamat malam... ~_^ salam ramadhan..

 From now, fokus pada diri sendiri, family n my hobby..hehe..ekceli aku x sabar nak tggu cuti yg TERsangat2 pnjang ni...rindu dengan rumah + bilik dh melanda....argghhh !! x smpai sehari lgi dh rindu..n bru terasa best bila balik rumah sendiri (rumah my ayah) hehe..

 Sebab otak dh boleh berjalan dgn lancar balik...sebelum ni system error atas perkara2 tertentu..hehe..
 nak balik spend time dgan family jer..nak menghargai kehidupan yg hanya semntara ni...nak masak ayam panggang + sate  sama2...cari baju raya+kuih raya+kemas rumah = dll...mcm taun2 sebelum ni...

that's allz.. =)

=> Bila sesuatu yg kt hrapkan jadi sebaliknya, mknanye..x payah fikir dah...hehe..
=> Selamat menjalani ibadah puasa kpd muslimin & juga muslimat..maaf dari saya andai ada yang terasa hati...^_^

Sunday, 7 July 2013

- Love This Word -


=> Copy n Paste

Sampai satu ketika, kita akan buat tidak peduli tentang insan yang selalu kita peduli.

Sampai satu saat, kita akan buat tidak tahu tentang perkara yang diluar kawalan manusia.

Sampai satu masa,kita akan mengalah dengan masa. Itu bukan tanda kita “give up", tapi mungkin ketika itu, kita rasa tak larat. Penat.

Sehingga akhirnya kita menyerahkan 100% pada Allah dan membiarkan takdir yang menentukan segalanya.


" Kita x pernah merancang & percaya pd janji..sbb hati manusia boleh berubah..." 

Sebenarnya seorang sasterawan dengan seorang manusia lain itu tidak ada bezanya. Cuma kelebihan seorang sasterawan ialah ia dapat merasakan lebih dalam lagi akan sesuatu dan dapat pula melahirkannya kembali. 

Sebuah perhubungan akan terasa indah jika keduanya saling menerima, bukan menuntut terlalu sempurna.. Dan dalam masa yang sama memberi ketika saat yang telah di syariatkan

Di sekolah kita belajar sblm ambil ujian. Dlm khidpan kita dberi ujian sblm belajar..

Ad sbb mengapa kita mengenali seseorang itu dalam hidup kita. Sama ada kita perlu mengubah hidup dia atau dia yang bakal mengubah hidup kita  
ALLAH xkan hadirkan seseorang itu tanpa sebab

“Hidup bukan hanya diertikan dengan not muzik atau warna-warna. Hidup bukan hanya diertikan dengan kejar harta dan kerjaya. Hidup bukan hanya diertikan dengan kejar cita-cita. Hidup bahagia bukan hanya diertikan dengan senyum ketawa riang gembira. Hidup itu untuk akhirat . Living here for the hereafter.”

- PRINSIP -

Assalammualaikum.. ^_^

  Setiap orang ada prinsip mereka sendiri..ada matlamat dan tujuan...prinsip pada keluarga, kengkawan, hidup, persahabatan dan juga cinta... * sikit2 mesti cinta kan??hehe...ate, nme pun BCSQ..haruslah 
ada...hehe.. :D

So, prinsip aku dalam :

KELUARGA : - nombor 1

KAWAN2 : 
- membantu, mendengar dan melepak bersama...hehe..

HIDUP :
- Nak hidup boleh belajar je x yah keje..huhu..tp, impossible kn?? so, 4get it..
- Kesempurnaan terletak pada diri kt sendiri.
- Suke life yang sederhana..
- Menghargai sesiapa yg pernah hadir dlm hidup aku..

PERSAHABATAN :
- Akan cuba sedaya upaya untuk membantu sepanjang masa walau d'mana jua..i/allah..
- Akan cuba memberi dan menghargai...i/allah..

CINTA :
- NO COUPLE2..4 this time..

=> apa2 pun i/allah... ^_^




Monday, 1 July 2013

- Cinta Jangan Pergi -

Assalammualaikum... ^_^

* nak update sikit sal citer Cinta Jangan Pergi..d'mana episod lastnye pada tanggal 30 Jun 2013..hehe...

 Sebab2 aku suke cter ni....

1. Sebab citer die bukan d'adaptasi drp novel..
2. Sebab citer ni dh lama aku wat research..
3. Sebab citer ni lain drp yg lain..

walaupun jalan citer die slow....tapi, Sweet jer...hakhakhakhak...

nseb bek hero still dgn heroin..lau x, mang x nk r aku berbangga begini...hehe...



=> Lepas ni x dpat dengar lagu ni kat tv dh....




* okey, sekian update... ^_^ selamat malam...permulaan bulan Julai.
* Kalau ada wi5, dh lme aku download...hehe..